Voi, kun homekoira on koulutettu oikein asiantuntijoiden avulla / toimesta, sekä testattu ulkopuolisen tahon toimesta voi myös sen työntekoon luottaa aivan kuten voi luottaa viranomaisten huume-, pommi ja muihin virkakoiriin. Myrskyn ja Pyryn koulutus on kestänyt lähes puolitoista vuotta. Apuna koulutuksessa on ollut poliisin ja rajavartiolaitoksen viranomaistahon edustajia, sekä muita koira-alan rautaisia ammattilaisia. Opiskelu homekoiranohjaajaksi on sisältänyt suuren määrän mikrobiologian, rakennustekniikan ja homekoiranohjaajan opintoja. Koira toimii itsenäisesti, muttei yksin. Siksi koirakon eli ohjaajan ja koiran yhteistyö on niin tärkeää.
Hannele Rämö (Rämö on Suomen johtavia sisäilma-asiantuntijoita ja Asumisterveysliiton sertifioitu rakennusterveysasiantuntija) Yle Uutiset 26.02.2015
Rämö painottaa, että koiran ja sen ohjaajan tulee olla homekoirakoulutuksen saaneita. Asiasta tulee olla esittää dokumentti, sillä tarjolla on myös kouluttamattomia koiria.
– Kaikkein paras olisi se, että homekoiran ohjaajalla olisi rakennusteknistä näkemystä ja osaamista.Esimerkiksi kirvesmies, joka on ollut rakennustöissä mukana, olisi hyvä homekoiran ohjaaja, Rämö sanoo.
Ei riitä. Esimerkiksi rakennusten alapohjarakenteiden alla on usein rakennekosteushomeita. Mikäli homeiden haju pääsee kulkeutumaan alapohjarakenteen alta ilmavuotoreittejä pitkin asuntoon, koira tunnistaa sen ja ilmaisee vaurion. Tässä kohdassa homekoiran ohjaajan rakennustekninen asiantuntemus ja tehtävät lisätutkimukset nousevat arvoon arvaamattomaan. Mikäli tarvittavia lisätutkimuksia ei tehdä, tulkitaan ilmanvaihdon ja rakenteen epätiiveyksien aiheuttamat sisäilmahaitat rakenteellisiksi ongelmiksi. Tällöin saatetaan tehdä turhia purkutoimenpiteitä, vaikka pelkkä rakenteen tiivistys olisi riittänyt. Ikävä puoli tässä on se, että kun rakenne puretaan ja se on ehjä, syytetään yleensä koiraa, vaikka se teki työnsä juuri niin kuin pitikin. Homekoira on rakennuksen tutkimuksessa yksi työkalu muiden joukossa ja homeiden mikrobiologian ja rakennustekniikan tuntemus, sekä lisätutkimusten tekeminen ovat olennaisia parhaan ja todenmukaisen lopputuloksen saamiseksi.
Homekoira on lahjomaton, rehellinen ja nopea. Homevauriot ovat usein kalliita ja raskaita prosesseja, joten varsinkin asunnon ostamisen yhteydessä on kaikkien osapuolien etu, että tilat tutkitaan homekoiran avulla ilman rakenteiden vaurioittamista. Terveys on ihmisen tärkein asia ja mikäli asunto, työpaikka, päiväkoti tai vastaava saattaa aiheuttaa terveysriskejä sen käyttäjille, on homekoiratutkimus kohteessa pieni investointi asian ratkaisemiseksi.
Homekoiratutkimus on kannattava, olipa vaurio jo todettu tai vasta home-epäily, koska:
Jos vaurio on todettu esimerkiksi sisäilmatutkimuksella, on vaurion paikantaminen koiralla kustannustehokasta, sillä turhilta ja kalliilta rakenteiden purkamisilta vältytään
Mikäli kohteessa on vasta home-epäily, on koira paras vaihtoehto, sillä esimerkiksi sisäilmatutkimus ei kerro missä vaurio sijaitsee
Homekoirilla on erilaisia ilmaisutapoja, Myrskyllä ja Pyryllä se on raapiminen. Kumpikaan ei raavi rakenteita aggressiivisesti tai pintoja vaurioittaen, vaan selkeästi ja innokkaasti.
Mikäli asunnossa on muita eläimiä, ne olisi hyvä viedä pois, tietysti poikkeuksen tuovat terraarioissa ja akvaarioissa yms. asuvat eläimet. Vauriokohdat löytyvät useimmiten ulkoseinustoilta, joten koiralle pitää mahdollistaa vapaa pääsy seinien vierustoille mahdollisimman kattavan tutkimuksen aikaansaamiseksi. Tutkimusta ei suoriteta kliinisissä olosuhteissa, vaan koiran pitää sietää myös häiriötekijöitä ja näin myös varmatoiminen ja työlleen omistautunut Homekoira tekeekin. Kun koira työskentelee, se on motivoitunut etsimään sen tärkeimmän hajun, homeen.
Kyllä. Homekoiralle on koulutettu sädesienet, jotka koira ilmaisee raapimalla, kuten homeet, olivat ne sitten kuivana tai märkänä.
Kyllä, homekoiratutkimuksesta saa kotitalousvähennyksen tietyilä ehdoilla. Homekoirat Vahekoski on hakenut asiasta ennakkopäätöksen tammikuussa 2012 ja päätös oli seuraava: Homekoiratutkimus kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin, mikäli homevaurio löytyy ja siitä seuraa korjauskustannuksia, sekä homekoiratutkimuksen laskun osuus on vähäinen suhteessa vaurion korjauskustannuksiin.
Homevaurioepäily syntyy yleensä silmin havaittavasta vauriosta, hajupoikkeamasta tai ihmisten oireilusta. Silmin havaittava vaurio on helppo tunnistaa, kuten myös hajuhaitta. Usein outoa hajua sanotaan “mummolan” tai maakellarin hajuksi, valitettavan usein kyseessä on kuitenkin homeen haju. Ihmisten oireilun tulkinta onkin vaikeampaa, sillä homeen aiheuttamat oireet ovat hyvin moninaisia. Ihmiset saattavat oireilla homeesta esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
Home aiheuttaa oireita, kuten nenän tukkoisuus, nuha, kurkun karheus, kurkkukipu, äänen käheys, limannousu keuhkoista, pitkittynyt yskä, yöllinen yskä, nielun ärsytys, hengenahdistus, hengityksen vinkuna, silmäoireet, silmän sidekalvon infektiot ja iho-oireet.
Homeelle altistuneet saattavat potea myös yleisoireita kuten poikkeuksellista väsymystä, päänsärkyä, lievää lämpöilyä, pahoinvointia, nivelsärkyä ja huimausta.
Homeet aiheuttavat myös pitkittyneitä infektioita, esim. flunssat sekä poskiontelon- ja keuhkoputkentulehdukset, sekä astman oireiden pahenemista. Harvinaisempia terveyshaittoja ovat mm. allerginen nuha tai allerginen alveoliitti eli homepölykeuhko.
Mikäli epäilee ongelmien johtuvan homevauriosta, asiaa voi selvittää aluksi välttämällä oleskelua tiloissa, joista epäilee oireiden aiheutuvan. Yleensä homevaurioista johtuvat oireet tai terveyshaitat vähenevät tai loppuvat kokonaan, kun oireita aiheuttavassa rakennuksessa ei oleskella.
Rakennusmateriaalien kostuminen
Rakennusmateriaalien liiallinen ja toistuva kostuminen voi aiheuttaa homekasvua. Kosteusvaurion voi tunnistaa rakenteen värjääntymisestä, pinnoitteen kupruilusta sekä materiaalin irtoilemisesta. Homekasvustot ovat kuitenkin usein rakenteiden sisällä, mistä niitä on vaikea havaita. Tällöin tarvitaan rakenteita rikkovia tutkimusmenetelmiä, joiden kohdentaminen olisi helppoa ja selkeää homekoiran avulla.
Vaurioiden aiheuttajat ja kosteuslähteet
Vauriot voivat aiheutua esimerkiksi vuodosta, maaperästä kapillaarisesti nousevasta kosteudesta tai kosteuden tiivistymisestä rakenteisiin. Erilaisia kosteuslähteitä ovat muun muassa sade-, sulamis- ja valumavedet, tulvat, sisäilman liiallinen kosteus, pesu- ja käyttövedet, putki- ja laitevauriot sekä rakennekosteus. Myös epäsopivat materiaalit ja väärin suunnitellut rakenteet voivat altistaa rakennuksen kosteusvaurioille.
Liika ja lajikkeistoltaan tavanomaisesta poikkeava home on terveyshaitta
Homeita esiintyy kaikkialla luonnossa. Niitä on ilmassa ja maaperässä, mutta myös talojen sisäilmassa, pinnoilla ja rakenteissa. Liiallisessa määrin ja tavanomaisesta poikkeavana lajikkeistona sisäilmassa esiintyessään homeet ja niiden ainevaihduntatuotteet aiheuttavat terveyshaittoja. Kasvuvaatimuksiltaan homesienet ovat vaatimattomia. Ne tarvitsevat elääkseen kosteutta, ravinteita ja lämpöä. Homeiden tarvitsemaa ravintoa, kuten puuta, pölyä ja likaa on lähes kaikenlaisilla pinnoilla. Sisätilojen lämpötila on myös yleensä erittäin suotuisa homekasvulle. Homekasvua estetäänkin tehokkaimmin liiallisen kosteuden välttämisellä.
Milloin epäillä homevauriota
Homevauriot saattavat olla selkeästi havaittavissa. Useimmiten terveyshaittoja aiheuttavat vauriot ovat kuitenkin rakenteiden sisällä niin kutsuttuina piilevinä vaurioina, joiden löytäminen voi olla työläs prosessi.
Lähtökohtana ongelmien etsimiselle voivat olla esimerkiksi seuraavat tekijät:
1) Terveyshaitat
Homeille altistuneet ihmiset saattavat oireilla ja sairastella jatkuvasti. Terveyshaittoja on monenlaisia: hengitysteiden ärsytysoireet ja infektiot, iho-oireet, yleisoireet tai pahimmillaan esimerkiksi astmaoireilu.
2) Vauriot rakenteiden pinnoilla
Näkyviä kosteusvaurion tunnusmerkkejä ovat materiaalin värimuutokset, irtoaminen, kupruilu, turpoaminen sekä puuterimainen, harsomainen tai pistemäinen kasvusto.
3) Haju
Homevaurion mahdollisuus on syytä ottaa huomioon, jos sisäilmassa esiintyy vain aika ajoinkin tunkkaista, maakellarimaista tai imelää, jopa makeaa hajua tai selvää homeen hajua. Hajun esiintyminen vaihtelee esimerkiksi kosteusolosuhteista ja ilmanpaineesta riippuen.